Vogels zijn prachtige dieren, tenzij je werkt op plekken als het vliegveld, vuilnisbelten of de boerderij waar de dieren een geplaagde vijand zijn. Vandaag de dag zijn er verschillende oplossingen voor dit probleem, maar Nico Nijenhuis, student aan de Universiteit van Twente, werkt aan de leukste.

Robirds

De 27-jarige Nijenhuis is het brein achter 'Robirds', een lijn met robot-roofvogels die ingezet worden om andere vogels te verjagen. Nijenhuis hoopt zijn vliegende apparaten aan luchtvaart- en landbouwbedrijven te kunnen verkopen via zijn bedrijf 'Clear Flight Solutions'. Een grappig detail is de bedrijfsslogan: "We create birds".

Eind van dit jaar verkrijgbaar

Momenteel test Nijenhuis op afstandbestuurbare valken en adelaars met zeer belovende resultaten. Hij hoopt dat de eerste robotvogels vanaf eind van dit jaar verkrijgbaar zullen zijn.

Puur toeval

Nijenhuis's robotvogel is niet ontstaan uit zijn voorliefde voor vogels. De student stuitte per toeval op het onderwerp, toen hij voor de onderwerpkeuze van zijn masterthesis stond. Zonder enig idee voor een onderwerp klopte Nijenhuis aan bij zijn begeleider voor een advies. Op de vraag of zijn begeleider nog een experimenteel onderzoek beschikbaar had, pakte de begeleider een proto-type van een mechanische vogel uit zijn kast en overhandigde dit aan Nijenhuis met de tekst "Vogel uit hoe dit werkt en maak het beter."

Vliegen

Het grootste probleem in het maken van een gesimuleerde vogel zit in het feit dat men tot op heden nog niet weet hoe vogels precies vliegen. "Vanuit een wetenschappelijk oogpunt begrijpen we nog niet hoe de vleugel van een vogel precies werkt", vertelt Nijenhuis aan Wired, "Zodra de vogel zijn vleugel beweegt is het nog te volgen, maar het moment dat de vleugel beweegt is het zeer complex. Wat een vogel exact doet is ongelofelijk ingewikkeld om te na te bootsen."robirds-roofvogelrobirds-roofvogel

Vleugelbeweging

Om zijn robotvogel werkelijkheid te maken moest Nijenhuis uitvinden hoe hij het beste de vleugelbeweging kon simuleren. De student ontdekte dat de oplossing lag in de flexibiliteit van de vleugels.

Roofvogels

Nijenhuis hoopt zijn Robirds in te gaan zetten als roofvogels om andere vogels te verjagen in ongewenste gebieden. Hiervoor moeten andere vogels wel denken dat het een echte roofvogel is. Volgens Nijenhuis kijken andere vogels naar omvang en vleugelbeweging. "Beide zaken hebben we zo goed proberen te reconstrueren in onze Robirds."

Prototype

Het huidige prototype is gemaakt met een 3D printer van een glasvezel nylon materiaal, dat zowel licht als robuust is. Volgens Nijenhuis overleeft het apparaat een crash met 50 kilometer per uur met gemak. In het beginstadium waren crashes aan de orde van de dag, maar het huidige model is op afstand bestuurbaar. Het Valk model haalt snelheiden van zo'n 80 kilometer per uur, maar besturing is momenteel alleen weggelegd voor ervaren gebruikers.

Auto Pilot

Momenteel werken Nijenhuis en een team van onderzoekers van de Universiteit van Twente aan een automatisch pilootsysteem welke zij hopelijk aan het eind van het jaar voltooien. Via dit systeem kan een bestuurder een gebied selecteren of een route bepalen waar de robotvogel moet vliegen.

Goede testresultaten

De Robirds zijn nog alleen getest in Nederland. In de gebieden waar de drones met vleugels gebruikt werden zorgen ze voor een afname tot 75 procent van het aantal vogels in het geselecteerde gebied. Volgens Nijenhuis zijn andere oplossingen - zoals het afschieten van knallen - slechts van tijdelijke aard. "Met de inzet van Robirds hebben vogels een instinctieve reden om weg te blijven.", aldus Nijenhuis. robotvogel-havikrobotvogel-havik

5 Reacties

  1. Wim Zuidgeest

    Graag wordt ik van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden. We hebben op ons bedrijf veel last van mussen. We zien dit als mogelijke biologische oplossing voor ons probleem . Alvast bedankt. Met vriendelijke groet,Wim Zuidgeest

  2. Jet Mulder

    graag wordt ik op de hoogte gehouden wanneer ie te koop wordt gesteld. Vriendelijke groet, Jet Mulder

  3. Frank Faas

    Wil graag op de hoogte gesteld worden over de verkoop datum Met vriendelijke groet, Frank Faas .

  4. Bram zuidam

    Ik zou hier over meer willen weten meschien wel handig voor klanten die last van vogels hebben

  5. Heymans Johan

    Ik wil graag op de hoogte gesteld worden als deze onwikkeling tekoop is is België, ik werk aan de plaatselijke gemeente, en de gemeente heeft erg last van ratten en muizen, ook duiven op onze prachtige geklasseerde kerken en openbare gebouwen.

Plaats een reactie