De drone-industrie in België staat voor een grote doorbraak nu er nieuwe regels omtrent drones worden verwacht. Er zou een plan klaarliggen dat tegen deze zomer gepubliceerd zou worden. Hierin worden commerciële vluchten toegestaan nadat een drone-piloot beschikt over een dronebrevet.

Opleidingsscholen

Kandidaat-piloten uit Belgie proberen nu al hun dronebrevet te halen in de eerste opleidingsscholen. De prijs voor een cursus bedraagt 1.900 euro, exclusief btw. In het tweetalige opleidingscentrum EspaceDrone hebben zich inmiddels al een 60-tal kandidaat-piloten ingeschreven. De opleiding bestaat uit 3 volle dagen theorieles en 15 uur praktijkervaring opdoen. De kandidaten hopen tegen de zomer klaar te zijn om als eerste hun examen als drone-piloot af te kunnen leggen.

Strenge regels

De strenge Belgische wetgeving op onbemande luchtvaartuigen is nog altijd niet aangepast aan de plotse populariteit van drones. Binnenkort komt daar wellicht verandering in doordat Europa de dronewetgeving hoog op de agenda heeft geplaatst. Na een mislukte poging in 2012, zou er binnenkort een nieuwe wet klaarliggen dat tegen deze zomer gepubliceerd zou worden.

Nieuwe regels

De nieuwe regels stelt dat alle drone operators een pilootbrevet moeten halen en ten alle tijden oogcontact moeten houden met hun drone. Vooraf geprogrammeerde dronevluchten- waarbij een drone naar een vooraf via gps ingesteld punt vliegt, bijvoorbeeld om een pakje te leveren – zullen in België wellicht verboden worden. 8caf7c06-b906-11e4-bb0c-1ca0a8fe9f81_original8caf7c06-b906-11e4-bb0c-1ca0a8fe9f81_original

1 Reacties

  1. Johan Mertens

    10-0 voor België

Plaats een reactie