Drones blijven maar toenemen in populariteit. Gevolg is dat je tegenwoordig op bijna elke hoek van de straat wel een drone op de kop kunt tikken. Hartstikke leuk, maar het is wachten op serieuze ongevallen, volgens het Verbond van Verzekeraars.

Voor het oprapen

Drones liggen voor een kleine prijs voor het oprapen bij zelfs drogisterijen als Kruidvat, waar je voor slechts €49,99 een drone mag meenemen. Veel mensen zien de onbemande vliegtuigjes als speelgoed, en zo wordt er door veel van deze consumenten ook mee gevlogen. Veel gebruikers zijn nauwelijks op de hoogte van regels en vliegen bijvoorbeeld door woonwijken, of wagen zich in de lucht boven mensenmassa’s. Dat dergelijke vluchten voor serieuze ongelukken kunnen gaan zorgen, dat is duidelijk, zo stelt het Verbond van Verzekeraars tegen De Telegraaf.

Bevlieging

Dat drones voor elke prijs en in heel veel winkels verkrijgbaar zijn, zorgt ervoor dat een steeds grotere groep mensen in bezit is van een drone. Tot overmaat van ramp worden door de jeugd zelfs onderdelen besteld in China, welke zij thuis aan de hand van een filmpje in de drone knutselen. Wanneer je bij dit gegeven optelt dat deze mensen zich vaak niet bewust zijn van de regelgeving, kan dit voor flinke schade gaan zorgen. Drone-expert René Oudshoorn noemt het ‘voor ons professionals een doorn in het oog’. Zijn voorstel is dan ook om bij het kopen van een drone standaard een A4’tje met bijbehorende wetgeving te leveren, om de slechter wordende reputatie van drones een halt toe te roepen. “Iedereen doet maar waar hij zin in heeft, waardoor drones een slechte reputatie krijgen en regelgeving steeds strenger wordt."dronecrashdronecrash

Blauw in de lucht

De politie heeft geen bezwaar tegen het feit dat drones zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Echter reist wel de vraag of gebruikers zich ervan bewust zijn dat ze nauwelijks gebruik mogen maken van de drone. “Recreatief gebruik is alleen toegestaan boven weilanden buiten de bebouwde kom. En alleen overdag”, zegt politiewoordvoerder Ed Kraszewski. Gebruikers die deze regels overtreden, kunnen een boete krijgen.

Verzekering

Door de razendsnelle ontwikkeling die drones en dronegebruik de afgelopen tijd hebben doorstaan, kan gesteld worden dat verzekeraars en overheid eigenlijk achterlopen op dit gebied. Daarom is door het Verbond van Verzekeraars een speciaal document opgesteld over de schadevergoeding welke is veroorzaakt door dronegebruik. Het is dus raadzaam om eerst uit te zoeken wat de verzekering precies dekt aan door een drone gemaakte schade.

0 Reacties

    Plaats een reactie