De Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) willen dat de Nederlandse Staat binnen drie weken een duidelijk plan heeft opgesteld over hoe zij het professioneel dronegebruik willen regelen.

Verboden

Op dit moment is het gebruik van drones voor journalisten verboden. Via een ontheffing mogen zij wel gebruik maken van drones, maar de kosten hiervan zijn ruim 4.500 euro. Er is veel papierwerk nodig en het gebruik van een drone moet vijf dagen van te voren worden gemeld. Daarnaast moet de drone operator 24 uur van te voren een ‘Notice to Airmen’ (NOTAM) melden aan de luchtverkeersleiding en bij andere instanties. Dit maakt (foto)journalistiek gebruik van drones in zeer praktische zin onmogelijk, stelt NVJ/NVF-secretaris Rosa Garcia Lopéz in een brief die aan de minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Mansveld is gestuurd. drone-interview-nieuws-journalistiek-regelgeving-nvj-nvfdrone-interview-nieuws-journalistiek-regelgeving-nvj-nvf

Weinig vooruitgang

Ondanks de input van professionals in november vorig jaar, zit er geen vooruitgang in de komst van een bruikbare regeling voor professioneel drone gebruik. De NVJ en de NVF willen heldere regels over afstanden en maximale vlieghoogten om een werkbare situatie te creëren voor zowel professionele als amateur drone operators. Als een duidelijke regeling uitblijft, stappen de NVJ en de NVF naar de rechter voor een proefproces.

0 Reacties

    Plaats een reactie