Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk gaan in het Amazonegebied op zoek naar resten van oude beschavingen met behulp van een drone. Dit is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van Amerikaanse wetenschapsorganisatie AAAS.

Laserinstrument

Voor het project wordt een drone gebruikt welke is voorzien van een laserinstrument, waarmee patronen kunnen worden gedetecteerd. Vanuit de lucht zal dus worden gezocht naar duizenden jaren oude patronen in het landschap.

Opsporen

De patronen die de drone moet gaan opsporen kunnen door het laserlicht worden gelokaliseerd, zelfs op dichtbegroeide plekken. Het laserlicht zal op die plekken weliswaar deels worden teruggekaatst, maar de techniek zal ervoor zorgen dat ook een deel van het licht zeker de grond raakt. Op deze manier moeten de sporen van lang vervlogen tijden vanuit de lucht in kaart worden gebracht.

Geogliefen

De patronen waarnaar de onderzoekers op zoek gaan, ook wel geogliefen genoemd, bestaan uit geometrische figuren zoals driehoeken en cirkels in de aarde. Deze figuren kunnen hier zijn ontstaan doordat de grond ooit is bewerkt of verbouwd. drone-zoekt-geogliefen-in-amazonegebied-2drone-zoekt-geogliefen-in-amazonegebied-2

Geschiedenis

Eerder zijn in het Amazonegebied al zo'n 450 geogliefen gevonden nadat het bos was gekapt. De reden waarom het onderzoek zo belangrijk is, is omdat deze eerdere vondsten suggereren dat de geschiedenis anders is verlopen dan tot op heden werd aangenomen. De drone kan hier dus voor grote uitkomsten in de wetenschap gaan zorgen.

0 Reacties

    Plaats een reactie