De Nederlandse Patrique Zaman heeft met zijn bedrijf een reddingsdrone ontworpen die bootvluchtelingen op vele manieren te hulp kan schieten. De drone vliegt autonoom en kan uitgerust worden met verschillende sensoren en camera's.

Verdrinking

Patrique Zaman (30) kon het niet meer aan zien hoe er telkens weer nieuws naar buiten kwam over verdrinkingen van vluchtelingen. In 2016 kwamen er zo'n 5.000 vluchtelingen om in de Middellandse Zee door verdrinkingen tijdens de overtocht naar Europa. Met zijn bedrijf Avy wil Zaman een grote bijdrage leveren aan het redden van vluchtelingen op zee

Avy Rescue drone

Het bedrijf bouwde de Avy Rescue drone. Het apparaat is een combinatie van een vliegtuig, een helicopter en een quadcopter. Van elk type zijn de beste eigenschappen samengevoegd. De Avy Rescue is ongeveer twee bij twee meter en kan vliegen als een vliegtuig en landen als een quadcopter. Het apparaat vliegt op elektriciteit en vliegt volledig autonoom.

Uitrusting

De Avy Rescue kan uitgerust worden met sensoren en camera's. Hierdoor kan de drone zelfstandig zoeken naar drenkelingen en bootjes, ook in het donker. De informatie die door de drone verzameld wordt kan direct doorgegeven worden aan de kustwacht of schepen die in de buurt zijn. Daarnaast kan de drone een pakket meenemen dat naast een bootje in de zee gedropt kan worden. Dit pakket blaast zich automatisch op tot een gigantische boei wanneer het in aanraking komt met water. Op de boei staat een vlag en een transponder zodat de reddingsdiensten hem snel kunnen lokaliseren. Vluchtelingen krijgen informatie in het Arabisch en het Engels door een ingebouwde speaker.

Drones for Good

Patrique Zaman is met zijn idee doorgedrongen tot de finale van 'Drones for Good' in Dubai. Hiermee maakt de Nederlander kans op een hoofdprijs van 1 miljoen dollar. Als het team de prijs wint wordt het geld volledig ingezet om de drone verder te ontwikkelen. Daarnaast denkt Zaman erover om de drone ook in Afrika in te zetten om olifantenstropers in de gaten te houden.

Avy Rescue: reddingsdrone voor bootvluchtelingen

1 Reacties

  1. John vd Wit

    Vind een geavanceerd fantastisch uitvinding en technologie, chapeau,zeer nobel bedoeling. Ik zou graag dat jullie meer aandacht zouden geven aan: tal van de bedreigde dieren die in Midden Afrika, Azië etc. op gruwelijk wijze systematisch zijn afgeslacht door stropers met geavanceerde wapens en militaire precisie , voor winstbejag ,privé amusement of privé collectie en noem maar op.... Patrique Zaman moest hier eerst aandacht geven en het niet VEEL meer kon aan zien? Je zou de baby olifanten of neushoren moeten horen krijsen van angst en machteloosheid naast afgeslacht moeders. De met uitsterven bedreigde soorten hebben hier geen kans en per definitie afgeslacht, uitgeroeid en de duizenden bootvluchtelingen die maakten zelf hun een keuze om met een gevaarlijke botentocht over te steken. Wat hier het grootste verschil is van tragedie?

Plaats een reactie