Nadat hij bijna anderhalf jaar was vastgehouden voor het vliegen met een drone mocht de Australiër James Ricketson afgelopen zondagnacht dan toch eindelijk op het vliegtuig naar huis. Hij is inmiddels veilig aangekomen op het vliegveld van Sydney.

Gratie

De Australische documentairemaker James Ricketson, die vastgehouden werd in Cambodja voor vermeende 'spionage activiteiten' met zijn drone, is vrijgelaten. De koning van het Zuid-Aziatische land heeft hem gratie verleend.

Opspraak

Ricketson was in opspraak gekomen toen hij met zijn drone beelden aan het schieten was van een politieke rally. Hij werd door de Cambodjaanse rechter schuldig bevonden aan 'spionage' en voor lange tijd in een cel geplaatst. De Australische regering deed niets, mensenrechtenorganisaties maakten zich boos en via Change.org kwam er een petitie online. Deze werd door ruim 100.000 mensen getekend. Deze petitie lijkt nu, samen met mogelijke sancties vanuit de Europese Unie, effect te hebben.

Documentairemaker James Ricketson weer op vrije voeten na veroordeling dronespionage

Opluchting

De familie van de Australiër is blij en opgelucht. Eerder maakten zij zich grote zorgen over de gezondheid van de bijna 70 jaar oude Ricketson in combinatie met de sobere cel waarin hij verbleef. James heeft in totaal 16 maanden in gevangenschap gezeten. Zijn zoon Jesse bedankt de Cambodjaanse koning voor het verlenen van de gratie. “Hiermee komt deze nachtmerrie eindelijk ten einde". De geadopteerde dochter van Ricketson -die ook de petitie startte- vult aan: "Ik dank iedereen die bijgedragen heeft aan dit resultaat uit het diepste van mijn hart".

Terugkeer

En Ricketson zelf? Die houdt nog steeds 'erg veel' van Cambodja en de mensen daar. Sterker nog: hij is van plan om over niet al te lange tijd weer terug te keren. Zijn familieleden hopen echter dat hij zijn dronevluchten voorlopig nog even thuis uitvoert.

Europees Parlement

Het Europees parlement heeft recent nog een resolutie aangenomen voor zaken zoals die van Ricketson. De resolutie is opgesteld met als doel de mensenrechten van Europese burgers buiten Europa te waarborgen. Het parlement vroeg eerder al om alle aanklachten tegen Ricketson te laten vallen. Met deze nieuwe resolutie hingen er Cambodja mogelijk sancties boven het hoofd.

0 Reacties

    Plaats een reactie