Met een verbeterde versie van hun 'delftAcopter' drone doen onderzoekers van de TU Delft dit jaar wederom mee met de UAV Medical Express challenge. De competitie is bedoeld om de vooruitgang van drones op het gebied van medische toepassingen te bevorderen en vind plaats in Queensland, Australië.

Zoektocht

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft doen mee aan de UAV Medical Express Challenge 2018 in Australië. Tijdens de challenge is het de bedoeling dat deelnemende drones volledig autonoom op pad gaan om een persoon te redden: Outback Joe. Meneer Joe voelt zich namelijk niet zo lekker en heeft snel een bloedonderzoek nodig. Drones gaan één voor één op pad om Joe te vinden in de Australische rimboe. Als een drone de patiënt gevonden heeft dan dient deze ze het bloedsample van Joe zo snel mogelijk naar een lab te brengen voor analyse. De uiteindelijke winnaar is het team met de drone die dit het snelste voor elkaar krijgt.

No Fly Zones

Nieuw is dat de drone dit jaar de missie geheel zelfstandig in een groot gebied moet vliegen met No Fly Zones. Daaronder bevinden zich zelfs no-fly zones die bewegen, zoals rondom een helikopter of een luchtballon. Het is dus niet slechts een kwestie van vliegen in een rechte lijn. De drone dient zijn eigen vliegroute constant aan te passen op basis van wat hij in de omgeving detecteert en deze obstakels te ontwijken. Om succesvol te zijn moet het onbemande voertuig dat zelfs zo'n 30 kilometer vol houden.

TU Delft drone gaat voor goud tijdens UAV Medical Express Challenge 2018

DelftAcopter

De drone die daarvoor vanuit Nederland aan de startlijn verschijnt is de delftAcopter. Dit is een hybride drone met één grote propeller die verticaal opstijgt als een helikopter, 90 graden kantelt en verder vliegt als een vliegtuig. Met deze VTOL (Vertical Take Of and Landing) manier van opstijgen en vliegen is dit onbemande voertuig speciaal ontworpen voor medische hulpverlening in moeilijk bereikbare gebieden.

Delftse expertise

"De delftAcopter gebruikt de snelheid en richting van zowel zichzelf als alle andere bewegende objecten in het gebied en bepaalt op basis daarvan steeds opnieuw de beste vliegroute", vertelt projectmanager Bart Remes. "De kennis over dynamisch vliegen hebben we aan de TU Delft in de afgelopen jaren opgebouwd en nu kunnen we dit uittesten in de praktijk. Dat is belangrijk, want drones kunnen in medische (nood)situaties pas echt nuttig worden toegepast als ze op een veilige manier autonoom én betaalbaar kunnen vliegen."

Medical Express Challenge

Dit is het tweede jaar dat de Medical Express Challenge wordt gehouden. Tijdens de eerste deelname in 2016 wisten ze het al te schoppen tot een tweede plaats. De challenge vindt plaats van 24 t/m 28 september 2018 in Queensland, Australië.


Foto: TU Delft

0 Reacties

    Plaats een reactie