Een speciale eenheid van de Australische brandweer werd tijdens het blussen van een bosbrand op nare wijze verrast door de aanwezigheid van twee drones. Meerdere blusvliegtuigen met water aan boord moesten hierdoor tijdelijk aan de grond blijven. Er loopt momenteel een onderzoek naar de verantwoordelijke dronepiloten.

Uitgeschakeld

Tijdens het blussen van een bosbrand in West-Australië moesten zes blusvliegtuigen en twee ondersteunende vliegtuigen noodgedwongen landen toen een piloot een drone zag vliegen. Een tweede drone werd later gezien in hetzelfde waarschuwingsgebied voor bosbranden. Het blussen liep hierdoor meerdere uren vertraging op.

Tegenslag

Danny Mosconi, van het Australische Department of Fire and Emergency Services (DFES), vertelt dat het een aanzienlijke tegenslag voor de brandweerlieden veroorzaakte. "We schatten dat het tijdelijk uitschakelen van het vliegtuig bijna 100.000 liter water verhinderde om de vuurplaats te bereiken. We moesten de vliegtuigen stoppen totdat we konden bevestigen dat de drones niet langer in de lucht waren. De quadcopters vormden een significant risico voor de brandweerlieden, piloten en bemanning."

Drones hinderen blusvliegtuigen bij bosbrand in Australië

Levensgevaarlijk

"Mensen die met drones in de buurt van bosbranden vliegen, zetten daarmee levens op het spel", benadrukt Peter Gibson, woordvoerder van de Civil Aviation Safety Authority (CASA). Een drone kan volgens hem catastrofale situaties veroorzaken met kleine vliegtuigen, vooral met helikopters. "Je kunt zelfs met een kleine drone een helikopter neerhalen als deze de rotorbladen raakt, met name de rotorbladen van de staart."

Straffen

De roekeloze dronepiloten zijn nog voortvluchtig en er loopt momenteel en een onderzoek waarbij politie, DFES en CASA samenwerken. De piloten wacht een boete die op kan lopen tot 10.000 Australische dollar. Voor het riskeren van levens kan daar ook nog een gevangenisstraf bijkomen van van maximaal vijf jaar.

Bosbranden

De regio Esperance, gelegen in het westen van Australië, heeft de laatste tijd veel last van bosbranden die soms wel tot zes weken lang stand houden. Meer dan 300 brandweerlieden en ondersteunend personeel zijn inmiddels al in strijd geweest met de vuurzeeën die inmiddels meer dan 300.000 hectare bos verbrand hebben in gebieden zoals Beaumont, Howick, Boyatup, Buraminya, Cape Arid National Park en Cape Le Grand National Park.

0 Reacties

    Plaats een reactie