Transportbedrijf Wing heeft toestemming om pakketjes in de Australische hoofdstad Canberra te bezorgen met drones. De Australische luchtvaartautoriteit Casa heeft hiervoor akkoord gegeven. Wing is een zelfstandige onderneming binnen Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Bezorgdrone

In de Australische hoofdstad Canberra start een nieuwe bezorgdienst met drones, met toestemming van de Australische luchtvaartautoriteit CASA. Het gaat om Wing, een dochteronderneming van Alphabet. Deze zal goederen zoals voedsel, drank en medicijnen bezorgen op bestelling via een drone. Gebruikers van de dienst kunnen hun bestelling doorgeven via een app, waarna de bezorgdrone de goederen binnen een paar minuten komt afleveren.

Testen

Eerder waren er klachten over geluidsoverlast, maar Wing heeft zijn dronebezorgdienst in de afgelopen achttien maanden uitgebreid getest en waar nodig verbeterd. "Het verkeersmanagementsysteem, het onderhoud en de pilotentraining van Wing zijn grondig onderzocht", vertelt een woordvoerder van Casa aan de krant Guardian Australia. "Alle mogelijke veiligheidsrisico’s zijn geanalyseerd, met als conclusie dat er geen gevaar is voor mensen op de grond, gebouwen of vliegtuigen in het luchtruim."

Alphabet gaat met Wing paketten per drone bezorgen in Australië

Regels

Om de dienst veilig te laten verlopen zijn er wel een paar regels. Zo heeft CASA toestemming gegeven om boven huizen en straten te vliegen, maar niet boven hoofdwegen. Bij het afleveren van een bestelling moeten de drones afstand houden van mensen: vijf meter verticaal en twee meter horizontaal. Tenslotte mag het bedrijf alleen overdag vliegen en bezorgen.

Omzet

Naar verwachting leveren de drones van Wing binnen enkele weken al de eerste pakketjes af in het district Noord-Canberra. Wing verwacht dat de dronebezorgdienst jaarlijks goed zal zijn voor een omzet van dertig tot veertig miljoen Australische dollar, omgerekend zo’n 19 tot 25 miljoen euro. Het bedrijf Wing komt voort uit Google X, een soort proeftuin van Alphabet waar nieuwe innovatieve ideeën tot zelfstandige ondernemingen kunnen leiden.

0 Reacties

    Plaats een reactie