Wetenschappers van het bedrijf Cuberg hebben een nieuwe batterij gemaakt van lithium-metaal. Deze beloofd veelbelovende voordelen voor dronepiloten. Zo werd er een quadcopter getest die maar liefst 70% langer vloog op de batterij vergeleken met een reguliere batterij

Nieuwe dronebatterij

De startup Cuberg heeft 's een innovatieve lithium-metaalbatterij in ontwikkeling die ook in drones gebruikt kan worden. Men testte dit met een quadcopter en deze vloog maar liefst 70 procent langer dan dezelfde quadcopter aangedreven door een lithium-ion batterij. Dat kan dus flink schelen in vliegtijd en het meenemen van extra batterijen. Het onderzoek naar deze batterij werd onder andere gefinancierd door Boeing en het Amerikaanse ministerie van energie.

Chemisch stabiel

Het geheim van de batterij schuilt 'm in de samenstelling. "Omdat het ook chemisch zeer robuust en stabiel is, kunnen we veel meer materialen in de batterij gebruiken met een hoge energiedichtheid om veel van het overtollige gewicht in de cel te verminderen," vertelt Richard Wang, CEO van Cuberg. "Het materiaal verandert van een typisch grafiet dat je in lithium-ion vindt in een zuivere lithiummetaalfolie." Volgens Cuberg is de batterij hierdoor ook minder brandgevoelig en dus veiliger.

Visie

Cuberg ziet de ultralichte gewichtsbatterijen als een essentieel ingrediënt voor geavanceerde ruimtevaartprogramma's, waaronder elektrische vliegtuigen, vliegende taxi's en drones. "Als je kijkt naar iets dat vliegt, zijn lithium-ion batterijen gewoon niet goed genoeg", zegt Wang. “Als je naar ambitieuzere plannen gaat kijken, dingen zoals Uber Elevate of hybride elektrische passagiersvliegtuigen, gaat lithium-ion het niet redden. Er is iets beters nodig.

Nieuw soort accu laat drones tot 70% langer vliegen

Toekomst

Helaas hoeven we deze batterijen voorlopig nog niet in onze consumentendrones te verwachten. Momenteel is de levensduur van dit soort accu's namelijk nog niet zo lang als de reguliere lithium-ion accu. De onderzoekers kijken nu naar hoe zit kunnen verbeteren. Lukt dat, dan kan dit ervoor zorgen dat bijvoorbeeld dronebezorging een flinke boost krijgt in de toekomst.

Bron: Popular Mechanics

0 Reacties

    Plaats een reactie