De maker van de dronevideo, die van zeer dichtbij vliegtuigen filmde bij een luchthaven in Tel Aviv, is door de lokale autoriteiten gearresteerd.

Dronevideo

Vorige week publiceerde we al de bizarre video van een drone die opnames maakte van landende vliegtuigen in de nabijheid van de Sde Dov luchthaven in Israel. Nu is bekend geworden dat de 20-jarige bestuurder van de drone, Niv Stobenzki, is opgepakt voor zijn onverantwoordelijke (lees: levensgevaarlijke) actie.

Bestuurder

In de video zijn meerdere vliegtuigen tijdens hun landing te zien die van zeer dichtbij - een afstand van zo'n 30 meter - zijn gefilmd met behulp van een DJI Mavic Pro drone. Ook was de maker van de video er niet op uit om anoniem te blijven, want in de video zie je hem duidelijk in beeld tijdens het besturen van de drone. Hij plaatste zelfs een cirkel met de aanduiding "ME" in de video op het moment dat hij in beeld was zodat er geen twijfel over bestond wie de bestuurder van de drone was.

Schande

Vele dronevliegers uit de hele wereld uitten hun ongenoegen en spraken van grote schande in de richting van de maker. Het aantal negatieve reacties en duimpjes naar beneden liepen razendsnel op. Volgens sommige dronekenners is dit de ergste dronevideo ooit gemaakt aangezien er nooit eerder een dronevideo is verschenen waarin vliegtuigen in de lucht van zo dichtbij zijn gefilmd.

Malloot gearresteerd voor vlucht in de buurt van luchthaven Tel Aviv

DJI

Naar aanleiding van het incident heeft de Chinese dronefabrikant DJI aangekondigd persoonlijke informatie en vluchtgegevens van dergelijke overtredingen te delen met alle betrokken opsporingsinstanties. Ook benadrukt de dronemaker dat het normaal gesproken niet mogelijk is te vliegen in dergelijke kritieke No Fly Zones. DJI vermoedt dan ook dat de dronevlieger gebruik maakte van gehackte software om zo dichtbij de vliegtuigen te vliegen.

Software updates

In strijd tegen Russische softwarehacks kondigde DJI onlangs al aan druk bezig te zijn met het doorvoeren van updates die haar software beter beveiligen tegens deze hacks. Naar aanleiding van dit incident benadrukte de dronefabrikant alles op alles te zetten om haar software nog beter te beveiligen zodat derden geen aanpassingen kunnen doen om bijvoorbeeld No Fly Zones te omzeilen.

Straf

Het is onduidelijk of er voor de dronevlieger van de bewuste video nog een straf te wachten staat. De kans is echter vrij groot dat de maker veroordeeld wordt tot een straf voor zijn levensgevaarlijke actie. Enerzijds om de dader te straffen voor zijn onverantwoordelijke gedrag, anderzijds om een voorbeeld te stellen dat dergelijke vluchten niet alleen verboden, maar vooral misdadig zijn.

0 Reacties

    Plaats een reactie